...
10% rabatt når du melder deg på nyhetsbrevet!
60 dagers fornøydhetsgaranti. Levering på 2-3 dager.

Sammenligning tamponger, bind, menskopp og mensentruser

Mensen og hvordan best håndtere den kan by på mange dilemmaer. Vi har derfor satt opp denne sammenligningen mellom de fire vanligste mensenbeskyttelsene: tamponger, bind, mensenkopper og mensentruser. La oss starte!

En liten historie om menstruasjonsbeskyttelse!

Både tamponger og bind, i deres moderne versjon, ble utviklet under første verdenskrig. Sykepleierne skapte dem for å kunne fortsette å jobbe selv om de hadde mensen.  

Den kommersielle versjonen av bindet ble lansert i 1920. På dette tidspunktet var det en eksklusiv vare som var veldig dyr. Kundene bestikket ofte kassererne for å sikre at ingen visste at de kjøpte bind!

I 1931 opprettet en lege den kommersielle versjonen av tampong, med applikator. Legene hadde lenge brukt bomullsplugger til skuddsår og andre væsker i årevis. Den ble markedsført som en «en usynlig enhet selv under den mest perfekt tilpassede kjolen».

Utvikling av tamponger

Det er mange ting produsentene ikke visste, inkludert hvor lenge det var trygt å bruke tampong før de måtte byttes. Mellom 1979 og 1983 ble det rapportert 2,200 tilfeller av giftige toksisk sjokksyndromer relatert til tampongbruk.

Det tok fortsatt flere år før produsentene i det hele tatt forsto hva som skjedde. Etter at det ble klart at tampongbruk var årsaken måtte de justere kjemikaliene som ble brukt til å produsere tamponger og forsvare produktene sine mot offentlige undersøkelser og søksmål.

Tamponger i dag

Jada, tamponger er små og praktiske, særlig når du svømmer for eksempel. Å sette dem inn kan imidlertid være ubehagelig, og det er fortsatt risiko for toksisk sjokksyndrom.  Hvis en tampong havner i naturen har det store negative konsekvenser for miljøet da de brytes ned på 500 til 800 år pga all mikroplasten de inneholder.

I dag er tamponger fortsatt laget med kjemikalier. De fleste av dem inneholder dioksin som er et biprodukt av klor som brukes i blekingsprosessen. Verdens helseorganisasjon lister opp dette produktet som et av de «skitne dusinet – en gruppe farlige kjemikalier kjent som vedvarende organiske miljøgifter.»

Tamponger anses fortsatt som et medisinsk utstyr. Produsentene er dermed ikke pålagt å oppgi informasjon om sammensetningen… Vi vet at moderne tamponger er en blanding av tyktflytende rayon og konvensjonell bomull. Hva som tilsettes i form av kjemikalier, blekemidler, parfymer, fargestoffer og andre etterbehandlingsmidler, som alle kan «lekke» ut av produktet, avhenger av produksjons- og prosesseringsteknikkene som brukes. En rapport fra Zero Waste Report utgitt i 2018 om «gjenbrukbare og giftfrie menstruasjonsprodukter» rapporterer at «En nylig test fant karbondisulfid i tamponger laget av rayon, som har vært assosiert med økt risiko for tidlig overgangsalder og menstruasjonslidelser.» Vi tror kvinner ønsker å vite hva som er i intimproduktene sine og synes det er helt utrolig at tampongprodusenter aktivt forhindrer dette.

Toksisk sjokksyndrom er fortsatt en reell risiko for kvinner som bruker tamponger. Økende tilfeller av kvinner som dør av det har blitt registrert i løpet av det siste tiåret. Stagnasjon av blod i skjeden er hovedårsaken til spredning av bakterier og til toksisk sjokksyndrom. Du har kanskje hørt at dette ikke er bra å bruke tampong eller kopp om natten, dette er grunnen! Blodet renner ut av en grunn.  Aldri bruk tamponger lengre enn hva produsenten anviser. Vask hendene godt før du setter den inn. Helst skal de skiftes hver 4. time og absolutt maks 8 timer. Særlig er det viktig å bytte til en ren tampong før man legger seg.

Bind i dag

Med bind trenger du ikke å sette inn noe, og de kommer i mange forskjellige varianter. De beveger seg imidlertid rundt, lager litt støy og har den rare vanen å holde seg til steder de ikke burde! I likhet med tamponger har de stor miljøpåvirkning. Fordi de hovedsakelig er laget av plast, vil det ta 500 til 800 år å bryte ned bind.

En kvinnes kropp er ofte på sitt svakeste under menstruasjon. Dessuten er huden rundt vaginaen tynnere og mer gjennomtrengelig for mange kunstige kjemikalier. Bind, som tamponger, regnes som et medisinsk utstyr, og sammensetningen deres trenger derfor ikke å avsløres av produsenten…

Siterer igjen fra Zero Waste Report: «Konvensjonelle bind er laget av opptil 90 % av råoljeplast og kan inneholde kjemikalier som BPA, ftalater og petrokjemiske tilsetningsstoffer, som er kjent for å være hormonforstyrrende stoffer og er knyttet til ulike sykdommer, som hjertesykdommer, infertilitet og kreft. Til og med spor av dioksin og glyfosat kan finnes i menstruasjonsprodukter.» Kanskje på tide at bind og tampong produsenter begynner å informere hva de putter i produktene sine?

I tillegg til deres tvilsomme sammensetning, er det viktig å vite at mange av disse bindene ikke er pustende. Når de brukes i mange timer, kan de forårsake irritasjon, bakterievekst og bidra til infeksjoner.

Du har kanskje hørt at dette ikke er bra å bruke et bind i mer enn 6 timer, dette er grunnen!

Hva med menskopper?

Menskopper ble oppfunnet i 1867, men den kommersielle versjonen var til salgs først på 30-tallet. Koppen ble imidlertid ikke ordentlig populær før på 90-tallet.

Kopper er miljøvennlige da de er gjenombrukbare og de er også lommebokvennlige. De kan brukes lengre enn tamponger, opptil 8 timer. Men, på samme måte som for tamponger, er det fortsatt en risiko for toksisk sjokksyndrom på grunn av stagnasjon av blod i skjeden. Det anbefales heller ikke å sove med en kopp da blodet vil strømme tilbake i skjeden i stedet for å flyte fritt ut som naturen planla.

Det kan være vanskelig å finne riktig passform avhengig av alder, flyt og om du har født barn. Kopper kommer i en rekke størrelser, form, volum, materiale og fasthet. Informasjon om hva som er best egnet er vanskelig å finne og feil valg kan forårsake ubehag.  

Å sette inn og fjerne det kan være komplisert og rotete. Hvis du er et offentlig sted, husk at den må skylles i toalettvasken.

Ikke alle merker er like når det kommer til materialet de er laget av. Hvis du går for dette alternativet, pass på at du bruker en kopp laget av medisinsk platinasilikon.

Mensundertøy: nykommeren!

Menstruasjonsundertøy ble oppfunnet i 1988, men begynte å bli populært for rundt ti år siden. Mensentruser er vaskbart undertøy laget med forskjellige lag med stoffer. Det øverste laget trekker blodet mot det absorberende laget under, og etterlater en frisk og tørr følelse. Et vanntett lag under sikrer at det ikke er noen lekkasje.

Du kan bruke dem i opptil 12 timer, alene eller sammen med en kopp eller en tampong. Når du er ferdig med trusen skal den skylles i vasken. Den kan fint vaskes sammen med andre klær. Etter vask, tørk og bruk igjen!

Mensentruser kommer med forskjellig absorberingsevne og kan lages i forskjellige stiler og farger. Som alle truser kommer de også i forskjellige kvaliteter. Det er mange gode grunner til å bytte til mensentruserMensundertøy beveger seg ikke rundt som bind og brukes på samme måte som et vanlig undertøy. De er definitivt det beste alternativet for å sove komfortabelt og trygt. 

Startkostnadene er litt høyere, men du kan bruke dem i mange år, noe som gjør det mindre kostbart enn engangsartikler på mellomlang sikt. Dessuten er de et bærekraftig alternativ, som i likhet med koppen er bra for planeten.

Stoffene som brukes i Sereluna-undertøyet er enten økologiske eller Oeko Tex 100-sertifisert. Sereluna undertøy tilbyr en komfort som er hygienisk, sunn og 100 % tilpasset kvinners kropper.

Hvis du leter etter en løsning som er mindre irriterende enn tamponger, mer behagelig enn bind og mindre rotete enn en kopp, bør du prøve Sereluna!

Sjekk ut menstrusene våre

Linn
7 juni 2022
Les mer
Veldig fornøyd! Bestilte to bare for å teste først. Har bestilt to til i etterkant. Ingen bind som endrer form og plassering, ingen knitring når man går, ingen klam følelse. Og aller best: slipper å ha glemt å handle bind/tamponger når du trenger det. Anbefales!
Léa
30 april 2022
Les mer
Ida high waist er ikke bare super behagelig, det får meg også til å føle meg sexy og selvsikker mens jeg har mensen ! Dette er mitt første menstruasjonsundertøy, og jeg er imponert over kvaliteten på produktet. Skal anbefale det til venninnene mine !
Elianne
8 april 2022
Les mer
Holder faktisk alt den lover! Veldig glad for at jeg snubla over reklame for disse, da jeg reagerer både på bind og tamponger og ikke syns menskopp var behagelig! Har anbefalt denne til alle vennene mine og kommer til å kjøpe fler etterhvert! Stort pluss for at de var så behagelige å ha på at man gjerne vil prøve å bruke de hver dag!
Previous
Next
Handlekurv

0