...
10% rabatt når du melder deg på nyhetsbrevet!
60 dagers fornøydhetsgaranti. Levering på 2-3 dager.

Endometriose

endometriose illustrasjon

Mars er endometriosemåned, så vil bruke vår plattform til å sette fokus på sykdommen ca 260,000 personer i Norge har.

Endometriose er en tilstand som påvirker mange kvinner, men til tross for dens utbredelse blir den ofte ikke diagnostisert eller feildiagnostisert. Det er viktig å diskutere denne tilstanden åpent for å øke bevisstheten og forbedre forståelsen av sykdommen. Hvis du selv sliter med store mensensmerter er det lurt å snakke med en lege for å utelukke endometriose. Eller kanskje du har en venninne som virker ekstra satt ut hver gang hun har mensen. Man taper ingen ting på å sjekke og snakke om det.

Hva er endometriose?

Endometriose er en tilstand som påvirker vevet som kler innsiden av livmoren, kalt endometriet. Hos personer med endometriose vokser dette vevet utenfor livmoren, vanligvis i bekkenområdet, men det kan også vokse i andre deler av kroppen. Endometriose kan forårsake alvorlig smerte, spesielt under menstruasjon, og kan påvirke fruktbarheten.

Den eksakte årsaken til endometriose er fremdeles ukjent, men flere teorier har blitt foreslått, inkludert genetiske faktorer, immunsystemforstyrrelser og hormonelle ubalanser. Det er også viktig å merke seg at endometriose kan påvirke alle kvinner, uavhengig av alder. Sykdommen oppstår imidlertid som oftest fra puberteten og for mange svekkes symptomene etter overgangsalderen.

Diagnose av endometriose

Endometriose kan være vanskelig å diagnostisere fordi symptomene er lik de for andre tilstander som bekkenbetennelsessykdom, irritabel tarmsyndrom eller eggstokkcyster. Endometriose symptomer og mensensmerter har også mange likheter, og det skjer dessverre at kvinner med endometriose blir avfeiet om at de «kun har mensensmerter». Kvinnehelseutvalget sin omfattende rapport fra 2023 trekker fram endometriose som en sykdom som tar for lang tid å diagnostisere. Årsaken er ifølge utvalget at kvinnehelse har lav status, det er liten kunnskap om kvinnehelse og kvinners stemme blir ikke hørt. Vi har skrevet et sammendrag av denne kvinnehelseutvalget sin rapport her.

I tillegg til symptomene blir diagnosen av endometriose vanligvis stilt gjennom en kombinasjon av medisinsk historie, fysisk undersøkelse og bildediagnostikk som ultralyd eller MR. I noen tilfeller kan en kirurgisk prosedyre kalt laparoskopi (kikkhullsundersøkelse) være nødvendig for å bekrefte diagnosen.

Symptomer på endometriose

Symptomene på endometriose kan variere fra person til person, men det vanligste symptomet er alvorlig smerte under menstruasjonen, som kan beskrives som kramper, stikkende eller brennende. Andre symptomer kan inkludere:

  1. Smerte under eller etter sex
  2. Kronisk bekkenpine
  3. Smertefulle avføringsbevegelser eller vannlating under menstruasjon
  4. Tretthet
  5. Infertilitet
  6. Kraftig menstruasjonsblødning eller uregelmessige sykler

Det er dessverre fortsatt mye tabu knyttet til mensen og dette kan negativt påvirke hvor tidlig man får diagnosen endometriose. Hvis det i samfunnet blir sett på som upassende å diskutere mensen vil dette føre til at kunnskapsnivået er lavt. Dette kombinert med en holdning om at mensensmerter er noe alle har og noe man bare må komme seg over, vil mange gå uvitende om at de kraftige mensensmertene de opplever faktisk er endometriose. I Norge tror man at 1 av 10 kvinner har endometriose, men det er ikke alle som utvikler smertefulle symptomer. Dette gjør det faktisk til en av de vanligste kvinnesykdommene. Allikevel tar i snitt 7 år før man blir stilt riktig diagnose.

Behandlingsalternativer

For mange er ofte problemet å få diagnostisert at man har endometriose. Når man får diagnosen kan det være trist å høre, men samtidig kan det være godt å vite hva som er årsaken til smertene som kanskje har plaget deg i mange år. Endometriose er en kronisk sykdom og man har ikke utviklet en kur som kan fjerne sykdommen, men det finnes mange behandlingsalternativer som øker livskvaliteten.  Noen mulige behandlingsalternativer er:

  • Smertestillende medisiner: Kan hjelpe med å lindre smerten forbundet med endometriose. Hvis smertene er alvorlig og reseptfrie smertestillende ikke gir nok lindring, kan legen forskrive sterkere smertestillende medisiner.
  • Hormonbehandling: P-piller eller progesteron, kan hjelpe med å regulere menstruasjonssyklusen og redusere smerte. I noen tilfeller kan hormonbehandling også bidra til å redusere størrelsen på endometriet.
  • Kirurgi: I alvorlige tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å fjerne endometrialt vev. Dette kan gjøres ved laparoskopi, som er mer skånsom enn tradisjonell kirurgi og fører til at pasienten kommer seg raskere og har mindre komplikasjoner.
  • Alternative terapier: Noen personer med endometriose finner lindring gjennom alternative terapier som akupunktur, massasje eller urtemedisiner. Mindfullness kan også hjelpe deg å håndtere smertene når de kommer. Det kan være lurt å snakke med andre i samme situasjon for å dele erfaringer. Endometrioseforeningen vil være behjelpelig ellers så finnes det også grupper på Facebook hvor man kan søke hjelp.

Håndtering av endometriose

Endometriose kan være en utfordrende tilstand å leve med, men det finnes flere mestringsstrategier som kan hjelpe til å håndtere symptomene og forbedre livskvaliteten. Her er noen strategier å vurdere:

  • Ta vare på deg selv: Selvomsorg er viktig for å håndtere symptomene på endometriose. Dette kan inkludere ting som å få nok søvn, spise et balansert kosthold og gjøre aktiviteter som gir deg glede.
  • Søke støtte: Endometriose kan være isolerende, og det kan være nyttig å knytte kontakt med andre som går gjennom lignende opplevelser. Støttegrupper kan gi en følelse av fellesskap og praktiske råd for å håndtere symptomer.
  • Vurdere terapi: Endometriose kan gå ut over den mentale helsen, og terapi kan hjelp med å håndtere angst, depresjon og andre emosjonelle utfordringer.
  • Lære mer om endometriose: Dette kan hjelpe deg med å bedre forstå tilstanden og dermed få en følelse av kontroll. Det er å føre en dagbok hvor du dokumenterer hva du spiser, hvordan du sover, fysisk aktivitet og smertene du opplever er lurt. Kanskje du kan finne noen mønstre som hjelper deg i hverdagen. For eksempel kan kombinasjonen av en bestemt diett, yoga og ekstra mye søvn de dagene du er mest plaget være det som skal til for at du klarer hverdagen? Dette er vanskelig å vite uten å ha oversikten en dagbok kan gi.

Konklusjon

Endometriose er en kompleks og utfordrende tilstand, men med riktig diagnose, behandling og støtte er det mulig å håndtere symptomene og forbedre livskvaliteten. Hvis du opplever symptomer på endometriose, ikke nøl med å kontakte lege for veiledning og støtte. Husk at du ikke er alene, og det finnes mange ressurser tilgjengelig for å hjelpe deg å navigere denne tilstanden med selvtillit og motstandsdyktighet.

Sjekk ut våre naturlige menstruser

Linn
Les mer
Veldig fornøyd! Bestilte to bare for å teste først. Har bestilt to til i etterkant. Ingen bind som endrer form og plassering, ingen knitring når man går, ingen klam følelse. Og aller best: slipper å ha glemt å handle bind/tamponger når du trenger det. Anbefales!
Léa
Les mer
Ida high waist er ikke bare super behagelig, det får meg også til å føle meg sexy og selvsikker mens jeg har mensen ! Dette er mitt første menstruasjonsundertøy, og jeg er imponert over kvaliteten på produktet. Skal anbefale det til venninnene mine !
Elianne
Les mer
Holder faktisk alt den lover! Veldig glad for at jeg snubla over reklame for disse, da jeg reagerer både på bind og tamponger og ikke syns menskopp var behagelig! Har anbefalt denne til alle vennene mine og kommer til å kjøpe fler etterhvert! Stort pluss for at de var så behagelige å ha på at man gjerne vil prøve å bruke de hver dag!
Previous
Next
Handlekurv

0